Albert Einstein, unul dintre cei mai mari oameni de știință din istorie, este cunoscut pentru teoria relativității și contribuțiile sale semnificative în domeniul fizicii. Cu toate acestea, puțini oameni știu că Einstein a avut printre preocupări și tehnologiile de refrigerare eficiente energetic.
Frigiderul Einstein-Szilard, cunoscut în lumea inventicii și sub numele de „frigiderul Einstein”, era un refrigerator cu absorbție, care nu era prevăzut cu vreo piesă mobilă, ceea ce reducea riscul de defecțiuni și necesita mai puține cheltuieli de întreținere. „Frigiderul Einstein” a fost proiectat să funcționeze la o presiune constantă și, foarte inovator, pentru a se menține în funcțiune, nu necesita decât o sursă de căldură.Principiul era destul de simplu: prin evaporarea unui fluid refrigerant (apă sărată, soluție de amoniac etc.), care are un punct de fierbere scăzut, se absoarbe căldura din interiorul frigiderului, provocând astfel o temperatură scăzută.Einstein și Szilard au conceput frigiderul cu gândul la siguranța utilizatorilor, având în vedere că substanțele refrigerante utilizate în mod obișnuit la acea vreme erau adesea toxice sau inflamabile.Dacă ne gândim că multe dintre substanțele refrigerante au efecte negative asupra mediului, putem spune că frigiderul Einstein-Szilard a anticipat preocupările ecologice de astăzi.
Vrei mai multă carte pentru copilul tău? O școală cu un program echilibrat, cu accent pe studiu, dar și pe creativitate, joacă și dezvoltarea abilităților copilului tău? Așa e că știi că se poate mai bine? Hai la Școala Evrika! Te așteptăm cu o programare la „programează o vizită” sau sună-ne direct la 0725 173 926. Răspundem de fiecare dată!
La proiectul acestui frigider, Einstein a lucrat, alături de savantul Leo Szilard, din 1926 până în 1933, pentru a îmbunătăți tehnologia de refrigerare la domiciliu. Cei doi au fost motivați de știrea despre o familie din Berlin care a murit din cauza gazelor toxice eliberate în casă de scurgerea agentului de răcire al unui frigider.
Einstein și Szilárd au propus un dispozitiv de refrigerare fără piese mobile și care ar elimina potențialul de defectare a etanșării agentului de răcire. Einstein a lucrat la Oficiul de Brevete din Elveția și și-a folosit experiența pentru a solicita brevete valabile pentru invențiile lor în mai multe țări. Cei doi au primit în cele din urmă 45 de brevete în șase țări pentru trei modele diferite. S-a sugerat că majoritatea invențiilor au fost realizate de Szilárd, iar Einstein a acționat doar ca consultant și a ajutat cu documentația legată de brevete, dar alții susțin că Einstein a contribuit la proiect cu munca de proiectare.
Descoperirea lor a fost patentată pe 11 noiembrie 1930, dar nu a avut succes comercial.
Marea Recesiune din 1929 a redus finanțarea pentru dezvoltarea proiectului. Mai mult, violența politică răspândită din Germania nazistă, unde trăiau inventatorii, în special împotriva evreilor precum Einstein și Szilard, a „contribuit” și ea la lipsa de succes comercial a dispozitivului. De altfel, inventatorii au fugit din Germania la începutul anilor ’30.Deși cele mai promițătoare brevete au fost rapid cumpărate de compania suedeză Electrolux, dispozitivul de refrigerare nu a fost pus imediat în producție comercială. Einstein și Szilárd au câștigat 750 de dolari (echivalentul a 11-12.000 de dolari astăzi). De subliniat că în 1929 a fost introdus freonul ca agent de răcire pentru frigidere, substanță care, s-a dovedit mai târziu, este responsabilă pentru epuizarea gravă a stratului de ozon al Pământului
Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro
Astăzi, frigiderele de absorbție nu sunt la fel de populare ca cele cu compresor, dar ideea lui Einstein rămâne relevantă. Într-o lume în care energia și mediul înconjurător sunt tot mai importante, găsirea unor soluții inovatoare și sustenabile pentru frigidere și alte aparate electrocasnice este esențială.
Frigiderul lui Einstein este un exemplu al geniului său și al viziunii sale asupra lumii. Chiar și într-un obiect aparent simplu, el a reușit să aducă îmbunătățiri și să ofere o alternativă mai bună. Este un exemplu pentru noi toți să căutăm soluții inovatoare și să ne gândim la impactul pe care îl avem asupra mediului înconjurător.
Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA.
Știi când a fost efectuat primul test drive din lume cu o motocicletă?
10 noiembrie, 1885: Paul Daimler a efectuat primul test-drive cu o motocicletă