fbpx

11 iunie 1664: Torricelli scrie în premieră despre barometrul cu mercur. Biserica Catolică neagă descoperirea

Torricelli a fost primul om de știință care a măsurat presiunea atmosferică cu ajutorul barometrului cu mercur. Întotdeauna nivelul mercurului se oprea în jurul valorii de 76 de cm indiferent de vreme. Dar cum a ajuns la această descoperire? 

În prima jumătate a secolului al XVII-lea, mai exact în anul 1641, constructorii de havuzuri şi fântâni din Florenţa s-au ciocnit cu un fenomen neexplicabil până atunci şi anume cu imposibilitatea ridicării apei cu ajutorul pompelor de aspiraţie obişnuite la o înălţime mai mare de 18 coate sau 33 picioare. Faptul că apa nu se ridică mai sus de această înălţime era în contrazicere cu postulatul „ororii de vid” admis pe atunci. Cum pe vremea ceea nu se ştia prea multe lucruri despre forţa care ridică apa în corpul pompei şi o menţine acolo pe întreaga durată de funcţionare, ei au apelat pentru explicaţii la genialul om de ştiinţă florentin Galileo Galilei (1564–1642).

Galileo Galilei, portret de Domenico Tintoretto

După mai multe experimente care foloseau apa pentru a demonstra existența „forţei de oroare a vidului”, apare în scenă fizicianul florentin Evangelista Torricelli (1608-1647), unul dintre cei mai erudiţi elevi ai lui Galileo Galilei, care la acea vreme se afla în serviciul Marelui Duce de Toscana, ca „filosof şi prim matematician al Magistăţii sale” . Torricelii folosește mercurul şi repetând experienţele lui Gasparo Berti cu un tub de sticlă umplut cu mercur şi inversat cu capătul deschis într-un recipient cu mercur, Torricelli a determinat că „forţa de oroare a vidului” corespunde unei valori a presiunii atmosferice de 760 mm Hg.

experiment torricelli

Se spune că această descoperire a făcut mare vâlvă în cartierul unde locuia Torricelli; era o descoperire care putea fi văzută şi repetată de oricine şi de aceea nu este de mirare că în curs de câteva zile ea a devenit obiectul ştirilor senzaţionale. Torricelli a evitat cu greu arestul, înţelegând că experimentul trebuia efectuat în cele mai secrete condiţii.

torricelli

Evangelista Torricelli, inventatorul barometrului cu mercur

Torricelli şi-a descris experienţele sale în două scrisori din 1644 adresate prietenului său Michelangelo Ricci din Roma. Referindu-se la greutăţile cu care s-a confruntat în explicarea fenomenului el scria, în una din scrisori: „Mulţi au spus că vidul nu există, alţii căexistă, în ciuda ororii naturii şi a dificultăţilor. Nu cunosc nici unul care să spună că există, fără dificultate şi fără vreo rezistenţă din partea naturii. Am argumentat aceasta astfel. Dacă nu poate fi găsită o cauză evidentă de provenienţă a rezistenţei care se resimte atunci când încercăm să producem vidul, mi se pare o nebunie tentativa de a atribui vidului acele operaţiuni care decurg în mod evident dintr-o altă cauză. Prin calcule am constatat cu uşurinţă că motivul atribuit de mine (care este greutatea atmosferei), ar trebui, în sine, numai pentru oferirea unei rezistenţe mai mari decât o facem atunci când încercăm să producem vidul”. Dar scopul investigaţiilor sale a fost „nu numai de a produce vidul, ci şi de a crea un instrument care să arate schimbările aerului, când mai greu şi mai dens, când mai uşor şi mai fin”.

Galileo Galilei

Pictură Cristiano Banti – Galileo față în față cu Inchiziția Romană

Vestea despre descoperirea presiunii atmosferice şi a vidului a fost întâmpinată ostil de biserica catolică de la Roma, care a depus multe eforturi pentru a nega sau minimaliza aceste descoperiri, sistând orice activitate ştiinţifică în acest domeniu. Deoarece efectuarea experienţelor în Italia devenise o ocupaţie periculoasă, ele au continuat în Franţa, unde biserica reformatoare ignora ordinele Papei de la Roma, şi în Germania, unde se crease condiţii favorabile pentru dezvoltarea ştiinţei şi tehnicii.

Dar ideile enunţate de Torricelli nu au fost acceptate de comunitatea ştiinţifică de atunci, deşi prin experienţele sale fusese făcute două mari descoperiri. Rezultatele lui Torricelli în domeniul fizicii atmosferei şi fizicii vidului au fost apreciate abia după moartea sa.

torricelli

Torricelli și barometrul cu mercur

Astăzi, experimentul lui Torricelli este declarat a fi unul dintre experimentele ştiinţifice cheie ale ştiinţelor naturale. În cinstea realizărilor sale de excepţie, unitatea de presiune milimetru coloană de mercur a fost numită torr, simbol Torr.


Dacă ai ajuns aici, citește și:

Soluții la îndemână pentru digitalizarea educației

1 comment

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.