10 întrebări pentru politicienii aflați în campanie electorală
de Marcel Bartic, profesor de istorie
Apreciez foarte mult că Educația a devenit subiect de campanie electorală. Bravo!
Aș avea totuși câteva întrebări:
1. De ce nu v-am văzut așa preocupați și până acum de problemele școlilor din România? De ce vă vedem doar la deschiderea anului școlar, la premierea olimpicilor sau în campania electorală?
2. Că veni vorba despre deschiderea anului școlar, câți dintre dumneavoastră ați participat la vreo festivitate undeva în mediul rural, în vreo școală cu acoperișul cârpit și toaleta în fundul curții?
3. Cum veți reuși să cheltuiți banii europeni aflați la un proiect distanță? Cine, cum și pentru ce vor fi scrise aceste proiecte? Aveți idee care sunt prioritățile școlii românești în acest moment?
4. Cu cine veți face reformele astea frumoase despre care vorbiți? De unde luați specialiștii, experții, profesorii ăia minune de care e nevoie pentru modernizarea învățământului românesc?
4. Când și cum veți proceda la o reformă a învățământului universitar, mama și tata formării viitorilor profesori? Cum îi veți convinge și pregăti pe studenți să aleagă cariera de profesor?
5. În mod special, cum veți convinge un absolvent de informatică sa vină la catedră?
6. Ce părere aveți despre titularizare? O veți păstra în forma actuală? Aveți de gând să vă atingeți în vreun fel de ea?
7. Ați fi de acord ca funcțiile de inspector și director să nu mai aibă legătură cu carnetul de partid?
8. Ați fi de acord sa modificați sistemul finanțării per capita în favoarea școlilor cu abandon școlar mare și rezultate slabe la evaluările naționale?
9. Cum vedeți dumneavoastră descentralizarea în învățământ? Intenționați să dați școlilor autonomie curriculară și mai multă libertate în recrutarea, salarizarea și fidelizarea profesorilor?
10. Cum apreciatul proiectul România Educată? Îl veți continua? Îl veți schimba pe ici, pe colo? Veți renunța la el? Dacă da, aveți un alt proiect? Cum se numește? Cum ar trebui să se schimbe școala românească pentru următorii douăzeci de ani?
Mulțumesc.