fbpx

1 septembrie 1887: Patentul pentru gramofon

Emile Berliner este cel care a cerut patentul pentru aparatul pe care îl inventase: gramofonul cu tăietură laterală și cu discuri plate. A reușit să primească respectivul document, dar celebritatea i-a revenit lui Thomas Edison, pentru felul în care a făcut acest aparat să funcționeze și să poată fi folosit la ascultat muzică.

Spre deosebire de fonograful lui Edison, care folosea cilindrii de ceară pe care aveau imprimate sunetele (muzică, cântece), gramofonul lui Berliner folosea discuri orizontale de ebonită cu riluri. Avantajul lor era că erau mult mai fiabile și mai ușor de întreținut.

gramofon

Moștenirea lui Berliner este, însă vie, în marca sa înregistrată (mai târziu adoptată și de Radio Corporation of America): imaginea unui câine care ascultă vocea stăpânului său redată de un disc de gramofon.

Comercializarea acestui aparat a început-o să o facă în anul 1893, după ce niște prieteni fondează o companie care a primit numele de „United States Gramophone Company”. Peste numai doi ani intră în lumea mare a afacerilor cu ” Berliner Gramophone Company” (companie ce se ocupa cu producerea de gramofoane di discuri). Aparatul pus în piață de data aceasta este mult mai performant: manivela manuală folosită la rotirea discului a fost înlocuită cu un „motor” cu resort (arc) din oțel. Pentru marketing și publicitate, înființează „Seaman’s National Gramophone”.

La început de secol XX, se mută la Montréal, unde afacerea sa atinge apogeul, producând circa 2 milioane de discuri (bineînțeles înregistrări muzicale) în anul 1901. Uzina sa din Montreal s-a dezvoltat continuu, devenind una din cele mai competitive și moderne.

În anul 1924, împreună cu un inginer, Eldrige Reeves Johnson, a pus bazele unei noi companii „Victor Talking Machine Company”, care a produs gramofoane record ( aparate pentru înregistrarea sunetului și producerii de matrițe metalice pentru multiplicarea pe discuri de ebonită, apoi de vinil) și gramofoane (numai pentru redarea sunetului după discurile de ebonita sau vinil).

În anul 1929, a fost laureat al Medaliei Franklin pentru contribuția sa în domeniul înregistrării și redării sunetului.

 

Citește și

31 august 1909: Prima chemoterapie testată cu succes

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.