fbpx

1 februarie 1972: Hewlett-Packard lansează primul calculator științific de mână, HP-35

https://www.hpmuseum.org/hp35.htm

Primul calculator științific de mână HP-35 , lansat pe 1 februarie 1972 de către compania Hewlett-Packard, a revoluționat industria calculatoarelor portabile.

HP-35 a fost dezvoltat de către echipa condusă de Bill Hewlett și Dave Packard și a fost proiectat să fie un calculator științific de înaltă performanță. 

Calculatorul HP-35 a fost primul calculator de mână care a folosit notația poloneză inversă (RPN – Reverse Polish Notation) pentru efectuarea operațiilor matematice. Această metodă de notare a calculului a fost inventată de către matematicianul polonez Jan Łukasiewicz și a devenit una dintre caracteristicile distincte ale calculatoarelor produse de Hewlett-Packard.

HP 35 – Display cu cifre roșii

HP-35 era diferit de celelalte calculatoare de buzunar care aveau patru funcții de bază, deoarece era primul calculator de buzunar cu funcții științifice care putea înlocui o riglă de calcul. Avea 35 de butoane, se baza pe cipul Mostek Mk6020 și avea un preț de 395 de dolari. HP-35 și aproape toate calculatoarele de inginerie ulterioare realizate de Hewlet Packard , așa cum am scris mai sus, folosea notația poloneză inversă (RPN), numită și notație postfixată. Un calcul precum „8 plus 5” este, folosind RPN, efectuat prin apăsarea tastelor 8, Enter↑, 5 și +; în locul notației algebrice infixate: 8, +, 5, =.13

Notația infixată este notația comună, folosită în mod obișnuit în expresiile aritmetice și logice. Se caracterizează prin plasarea operatorilor între operanzi, cum ar fi semnul plus în expresia 2 + 2.


HP-35 a fost un succes comercial și a deschis calea pentru dezvoltarea și comercializarea ulterioară a calculatoarelor de mână. Acesta a fost utilizat de către ingineri, matematicieni, programatori și alte persoane care aveau nevoie de un instrument portabil și puternic pentru efectuarea calculelor complexe.

Astăzi, calculatoarele de mână sunt comune și sunt utilizate în diferite domenii, de la știință și inginerie până la afaceri și educație. Calculatorul HP-35 a fost un punct de referință în evoluția calculatoarelor portabile și a contribuit la dezvoltarea tehnologiei moderne.


Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.


Povestea lui HP -35

Pe baza studiilor de marketing efectuate la acea vreme, HP-9100 avea dimensiunea și prețul „potrivite” pentru un calculator de mână științific. Studiile au arătat puțin sau deloc interes într-un dispozitiv de buzunar. Cu toate acestea, Bill Hewlett avea o altă părere. A început dezvoltarea unui HP-9100 „de dimensiuni de buzunar” pe un program accelerat. A fost un proiect riscant care a implicat mai multe tehnologii aflate la început de drum. HP a dezvoltat inițial HP-35 pentru uz intern și apoi a decis să încerce să-l vândă. Pe baza unui studiu de marketing, se credea că ar putea vinde 50.000 de unități. S-a dovedit că studiul de marketing era totalmente greșit. În primele câteva luni, au primit comenzi care depășeau estimarea lor cu privire la dimensiunea totală a pieței. Doar General Electric a plasat o comandă pentru 20.000 de unități. Ca rezultat, ulterior au trebuit să avertizeze oamenii că vor exista liste de așteptare, în Hewlett-Packard Journal. Acesta a fost o situație neobișnuită pentru HP. În timp ce multe companii făceau publicitate la calculatoare luni sau chiar ani înainte de a putea cumpăra unul, calculatoarele HP erau în mod normal disponibile în ziua în care au apărut primele reclame.

Placă de bază, HP-35

Primele versiuni aveau doar inscripționat „Hewlett Packard” pe placa frontală și înăuntru, produsul era pur și simplu numit „Calculatorul”. Bill Hewlett a sugerat să-i pună numele de HP-35 deoarece avea 35 de taste. Ulterior, odată cu dezvoltarea altor modele HP, „35” a fost adăugat pe placa frontală. HP-35 și probabil întreaga linie de produse a calculatoarelor de buzunar HP a fost rezultatul exclusiv al unui CEO vizionar care a ales să ignore studiile de piață și să producă ceea ce credea că inginerii ar dori. Viziunea sa asupra pieței era că un calculator trebuie făcut „dacă inginerul de lângă el era interesat și avea credința că i-ar face munca mai ușoară”.

HP-35 a fost dezvoltat în doi ani, la un cost de aproximativ un milion de dolari, cu douăzeci de ingineri. La acea vreme, trei până la cinci ani era un ciclu tipic de dezvoltare HP.

Manualul de utilizare pe post de protecție

În momentul în care manualul a fost creat, nu exista niciun un model realizat, așa că s-a folosit un ilustrator pentru a face desene. Manualul trebuia să se încadreze într-un slot destul de mic din carcasa calculatorului și trebuia să fie suficient de subțire pentru a nu provoca la ambalare vreo zgârietură „delicatului” calculator. În mod ironic, Bill Hewlett a scăpat calculatorul în timpul prezentării de presă și acesta (bineînțeles) nu a pățit nimic, protejat fiind de manualul de utilizare. Ulterior, reprezentanții de vânzări au imitat demonstrația accidentală a robusteții calculatoarelor HP făcută de domnul Hewlett. Compania a primit nenumărate e-mailuri de la oameni care relatau că multe dinte calculatoarele HP-35 erau aruncate sau scăpate în timpul prezentărilor de vânzări.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Poate te interesează și

31 ianuarie 1961: Primul cimpanzeu în spațiu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.